Steaua care și-a „mâncat” planeta: spectacol rar pe ce, explicația cercetătorilor

de: Iulia Kelt
08 05. 2023

În momentul în care o stea rămâne fără hidrogen pentru a fuziona cu miezul său, are loc o transformare, și anume se prăbușește mai întâi puțin în ea însăși pentru a porni fuziunea heliului și apoi să se extinde, devenind de un milion de ori mai mare.

În acest context, cercetătorii au raportat detectarea unei explozii de la o gigantă roșie din constelația Aquila. Steaua, care se află la 12.000 de ani lumină distanță de noi, a devenit de 100 de ori mai strălucitoare în doar 10 zile, înainte de a se estompa.

Cum și-a „înghițit” steaua planeta

„Am văzut stadiul final al deglutiției”, a declarat autorul principal Kishalay De, post-doctorat la Institutul Kavli pentru Astrofizică și Cercetare Spațială al Institutului de Tehnologie din Massachusetts, într-un comunicat.

Exploziile giganților roșii sunt adesea văzute în binare stelare, o stea fură material de la cealaltă, dar acest lucru nu semăna cu niciunul dintre evenimentele cunoscute.

Când este privit în infraroșu, sistemul pare extrem de ciudat. Aceste lungimi de undă sunt folosite pentru a observa temperaturi mai scăzute, iar semnalul, în acest caz, a fost puternic. O stea care luminează ar trebui să devină mai fierbinte, nu mai rece.

Ei au urmărit semnalul care ducea către praful rece de la stea, aruncat ulterior în spațiu, și au arătat că nu era suficient să fi venit de la o altă stea. Trebuie să fi fost o planetă.

Obiectul avea aproximativ dimensiunea lui Jupiter, adica cam o miime din masa Soarelui și s-a întors în spirală spre stea pe măsură ce s-a extins, treptat.

„Vedem viitorul Pământului”, a explicat unul dintre oamenii de știință. „Dacă o altă civilizație ne-ar observa de la 10.000 de ani-lumină distanță, în timp ce Soarele înghite Pământul, ei ar vedea Soarele strălucind brusc în timp ce ejectează ceva material, apoi ar forma praf în jurul lui, înainte de a reveni la ceea ce este”, au mai spus ei.